La nostra aventura va començar fa mig segle, quan un petit grup de persones de Guissona i la rodalia, acabades d’iniciar en l’activitat ramadera, vam decidir constituir la Cooperativa Avícola de Guissona, que, amb el pas dels anys, ha donat lloc a bonÀrea Agrupa. Ha estat un procés llarg i apassionant del qual he tingut l’oportunitat de formar part des del primer dia, la qual cosa em permet relatar aquesta història.

Aquesta obra no hauria estat possible sense l’esforç de totes les persones que han contribuït en major o menor mesura que sigui una realitat, des dels socis que van apostar des del primer moment pel projecte fins a l’últim dels nostres treballadors.

La dècada de 1950 va revolucionar el món rural. Les màquines van anar substituint els animals de treball, la qual cosa va reduir el pes dels treballs agrícoles i va comportar una important millora de la productivitat agrària i un gran excedent de mà d’obra. La mecanització del camp va ser l’inici de la despoblació dels nostres pobles. Paral•lelament, la ciutat es va convertir en la terra promesa, on la gent podia optar a nous treballs per substituir els que anaven perdent en els seus llocs d’origen.

Malgrat tot, aquests canvis en el món rural van obrir la porta a noves oportunitats de prosperitat. Els veïns de les ciutats demanaven cada vegada més aliments, sobretot ous i carn, perquè havien perdut els corrals que tenien al poble. Era necessari, doncs, trobar noves maneres d’obtenir aquests aliments en més quantitat i, fins i tot, més qualitat.

D’aquesta manera, amb tan sols uns centenars de gallines i porcs, i una dedicació i valor imponderables malgrat la inexperiència, alguns aventurers ens vam llançar a una nova activitat: les granges, i hi vam intentar trobar el nostre futur.

Jo vaig estudiar Veterinària amb la intenció de dedicar-me als animals de treball, però al cap de pocs anys les mules i els cavalls van ser substituïts per les noves màquines. L’exercici de la meva professió l’havia de buscar en els animals de granja.

A l’entorn de la ciutat de Reus hi havia un altre grup important de pioners d’aquella nova etapa ramadera, i especialment avícola. Allí vam trobar bons amics i també suport, que va ser de molta ajuda en els inicis de la Cooperativa Avícola de Guissona. A Guissona i als seus voltants no van faltar nous companys, persones que es van embarcar en la nostra aventura, ja que compartien les nostres circumstàncies i la necessitat d’una nova feina i ingressos. D’aquesta manera, i en molt poc temps, la nostra nova Cooperativa va anar adquirint entitat.

Jaume Alsina i Calvet
President i Fundador

presidente-bonarea

©2021 O2 bonÀrea

Inicia Sesión con tu Usuario y Contraseña

¿Olvidó sus datos?